אלבניה (Albania): מדריך עלויות ומסלול מציאותי בין חופי טורקיז, ערים היסטוריות וטעויות שכדאי לא לעשות

מדריך מעשי לאלבניה: מסלולי חוף והיסטוריה, טיפים לחיסכון, המלצות לנהיגה ולינה, עלויות חודש טיפוסיות ומה להימנע ממנו בעונת הקיץ, ופירוט יעדים כמו סרנדה, קסאמיל, ג'ירוקסטרה ובראט כדי לתכנן מסלול ריאלי לפי תקציב וציפיות

 

אלבניה (Albania): מדריך עלויות ומסלול מציאותי בין חופי טורקיז, ערים היסטוריות וטעויות שכדאי לא לעשות

אלבניה (Albania) נכנסה בשנים האחרונות לרשימת היעדים שמטיילים ישראלים שומעים עליהם שוב ושוב: חופים כחולים, מחירים נוחים, אוכל טוב, אנשים חמים, נופים הרריים ותחושה של אירופה שעדיין לא הפכה יקרה מדי. אבל כמו הרבה יעדים שהופכים פופולריים במהירות, גם כאן המציאות מורכבת יותר מהכותרת. אלבניה (Albania) אכן יכולה להיות יעד משתלם, יפה ומיוחד, אבל בקיץ, במיוחד באזורי החוף של סרנדה (Sarandë), קסאמיל (Ksamil), הימרה (Himarë) ודרמי (Dhërmi), היא כבר לא תמיד מרגישה כמו “המדינה הכי זולה באירופה”. המחירים משתנים לפי עונה, תחבורה יכולה להיות פחות נוחה ממה שמצפים, וחופשה שנראית זולה על הנייר עלולה להתייקר בגלל כיסאות חוף, לינה בעונה החמה, מסעדות תיירותיות והשכרת רכב.

המדריך הזה נכתב מנקודת מבט מעשית: לא רק לאן ללכת, אלא איך לחשוב על המסלול. האם כדאי להישאר חודש שלם במקום אחד? האם סרנדה (Sarandë) באמת מתאימה כבסיס ארוך? כמה זמן צריך בקסאמיל (Ksamil)? למה ג'ירוקסטרה (Gjirokastër) שווה יותר מיום טיול קצר? האם כדאי לשכור רכב? ומה העלויות האמיתיות של חודש במדינה כאשר משלבים לינה, אוכל, תחבורה, אטרקציות והוצאות קטנות? התשובה הקצרה היא שאלבניה (Albania) מתגמלת מאוד מטיילים שמחלקים נכון את הזמן. היא פחות מתגמלת את מי שנועל את עצמו מראש במקום אחד ליותר מדי זמן, במיוחד אם הוא רוצה לראות מדינה שלמה ולא רק טיילת חוף.

איך מגיעים אל אלבניה (Albania): דרך קורפו (Corfu), מונטנגרו (Montenegro) או טירנה (Tirana)

יש כמה דרכים נוחות להיכנס אל אלבניה (Albania), והבחירה משפיעה מאוד על אופי המסלול. מי שרוצה להתחיל בדרום יכול לטוס אל קורפו (Corfu) שביוון (Greece), ומשם לקחת מעבורת קצרה אל סרנדה (Sarandë). זו דרך טובה מאוד למטיילים שמתמקדים בחופים, בקסאמיל (Ksamil), בבוטרינט (Butrint), בהעין הכחולה (Blue Eye) ובאזור הדרומי. אפשרות אחרת היא להיכנס מצפון דרך מונטנגרו (Montenegro), במיוחד אם משלבים את המדינה כחלק מטיול בלקני רחב יותר. מי שמעדיף מסלול קלאסי יותר יכול לטוס אל נמל התעופה הבינלאומי של טירנה ננה תרזה (Tirana International Airport Nënë Tereza) ולהתחיל מהבירה.

הטעות הנפוצה היא לחשוב שכל הדרכים באלבניה קלות באותה מידה. בפועל, הגעה אל החוף הדרומי דרך קורפו (Corfu) יכולה להיות נוחה מאוד אם מתמקדים בים, אבל פחות נוחה אם רוצים להמשיך צפונה בלי רכב. טיסה אל טירנה (Tirana) נותנת גישה טובה יותר לבירה, לצפון ולמרכז, אך הדרך אל הדרום ארוכה יותר. לכן כדאי לבחור את נקודת הכניסה לפי המסלול ולא רק לפי מחיר הטיסה. אם המטרה היא חופשת חוף קצרה, קורפו (Corfu) וסרנדה (Sarandë) יכולים להיות שילוב מוצלח. אם המטרה היא להכיר את המדינה לעומק, עדיף לחשוב על מסלול מפוצל שכולל גם את טירנה (Tirana), ג'ירוקסטרה (Gjirokastër), בראט (Berat) ואולי גם אזורים צפוניים יותר.

סרנדה (Sarandë): בסיס נוח לדרום, אבל לא תמיד מקום לחודש שלם

סרנדה (Sarandë) היא אחת הבחירות הפופולריות ביותר ללינה בדרום אלבניה (Albania), ובצדק. יש בה טיילת ארוכה מול הים, מסעדות, דירות נופש, סופרמרקטים, חיי ערב מסוימים, נמל עם קשר לקורפו (Corfu), וגישה טובה ליעדים כמו קסאמיל (Ksamil), בוטרינט (Butrint), העין הכחולה (Blue Eye) וטירת לקורסי (Lëkurësi Castle). מי שמחפש בסיס נוח לדרום ימצא בה הרבה שירותים שאין בעיירות חוף קטנות יותר. היא מתאימה במיוחד למטיילים שרוצים לשלב חופים עם מסעדות, טיולי יום, סידורים, קניות ונוחות עירונית בסיסית.

עם זאת, לא לכל מטייל כדאי להישאר בסרנדה (Sarandë) זמן ארוך מדי. חודש שלם בעיר אחת יכול להיראות משתלם בגלל הנחה על דירה, אבל הוא עלול להגביל מאוד את המסלול. אחרי שמכירים את הטיילת, החופים הקרובים, המסעדות והטיולים הבולטים, יש סיכוי שמרגישים מעט תקועים, במיוחד אם אין רכב זמין. למי שמגיע בקיץ, חשוב גם לזכור שהעיר יכולה להיות עמוסה, המחירים עולים, והחופים הנקיים יותר לעיתים קשורים למתחמי כיסאות בתשלום. לכן, עבור רוב המטיילים, שבוע עד עשרה ימים בסרנדה (Sarandë) יספיקו בהחלט, במיוחד אם משלבים ממנה טיולים יומיים. מי שמתכנן פעילויות באזור הדרום יכול לבדוק כאן אפשרויות רלוונטיות לסיורים, חופים וחוויות באזור.

קסאמיל (Ksamil): מים מדהימים, אבל עונת הקיץ משנה את החוויה

קסאמיל (Ksamil) היא כנראה המקום שהכי מזוהה עם הדימוי החדש של אלבניה (Albania): מים בצבע טורקיז, איים קטנים מול החוף, מפרצים רדודים ותמונות שנראות כמעט לא אמיתיות. מבחינה חזותית, יש רגעים שבהם האזור באמת מצדיק את ההתלהבות. המים יכולים להיות צלולים במיוחד, החופים נוחים למשפחות, ויש תחושה של יעד קיץ ים-תיכוני שמציע יופי גדול במחיר שעדיין עשוי להיות נמוך ממקומות מפורסמים יותר ביוון (Greece) או באיטליה (Italy). אבל גם כאן חשוב להגיע עם ציפיות מדויקות.

בקיץ, קסאמיל (Ksamil) יכולה להיות צפופה, מסחרית ויקרה יותר ממה שמטיילים מצפים. בחופים רבים קשה למצוא מקום חופשי בלי לשלם על מיטות שיזוף ושמשייה, והמחיר עלול להיות משמעותי אם מתכננים ללכת לים יום אחרי יום. מי שנמצא באזור רק כמה ימים ורוצה להתפנק אולי יקבל זאת כחלק מהחופשה. מי שמטייל חודש ומנסה לשמור על תקציב ירגיש את זה מהר מאוד. לכן עדיף להתייחס אל קסאמיל (Ksamil) כאל תחנה של שלושה עד חמישה ימים, או שבוע למי שבא ממש בשביל חוף, שנורקלינג וסירות. אם נשארים בסרנדה (Sarandë), אפשר להגיע באוטובוס או קטנוע, אבל לינה בקסאמיל (Ksamil) עצמה תאפשר ליהנות גם מהערב, כאשר מטיילי היום עוזבים והאווירה נעשית רגועה יותר.

בוטרינט (Butrint): עומק היסטורי ליד החופים

אחד היתרונות הגדולים של אזור קסאמיל (Ksamil) וסרנדה (Sarandë) הוא הקרבה אל בוטרינט (Butrint), אתר ארכאולוגי חשוב שמוסיף לחופשת החוף שכבה אחרת לגמרי. במקום עוד יום של ים וכיסאות, מקבלים הליכה בין שרידים עתיקים, תיאטרון, חומות, שערים, עצים, מים וסיפור היסטורי שמחבר בין תרבויות ים-תיכוניות שונות. האתר מתאים גם למי שאינו חובב עתיקות מושבע, משום שההליכה בו נעימה יחסית והסביבה הירוקה מרככת את החוויה. זהו מקום שמזכיר שדרום אלבניה (Albania) אינו רק חופים יפים, אלא אזור עם עבר עשיר ומיקום אסטרטגי חשוב.

הביקור בבוטרינט (Butrint) משתלב היטב ביום אחד עם קסאמיל (Ksamil), אך לא כדאי לדחוס יותר מדי אם מגיעים בחום כבד. עדיף להגיע בבוקר, לפני השעות החמות והעמוסות, ואז להמשיך לחוף או למסעדה. עבור מטיילים שמתכננים מסלול עם ילדים, זהו אתר נוח יחסית, אך עדיין כדאי להביא מים, כובע ונעליים נוחות. אם בונים חופשה בדרום, בוטרינט (Butrint) הוא בעיניי אחד המקומות שמאזנים את הטיול ומונעים ממנו להפוך רק לחופשת בטן-גב.

העין הכחולה (Blue Eye): טבע יפה, אבל לא יום שלם

העין הכחולה (Blue Eye), המכונה גם סירי אי קלטר (Syri i Kaltër), היא אחת האטרקציות הטבעיות המפורסמות ביותר בדרום אלבניה (Albania). מדובר במעיין עם צבע כחול עמוק במרכז וטורקיז מסביב, שיוצר מראה כמעט מהפנט כאשר האור נכון והמים צלולים. המקום נגיש יחסית מסרנדה (Sarandë), קסאמיל (Ksamil) וג'ירוקסטרה (Gjirokastër), ולכן רבים משלבים אותו כחלק מיום טיול. החוויה יפה מאוד, אבל חשוב להבין את הגודל שלה: זו עצירה של שעה עד שעתיים, לא אתר שימלא יום מלא בפני עצמו.

הדרך אל העין הכחולה (Blue Eye) כוללת הליכה לא ארוכה, ובחלק מהעונות יש גם אפשרויות נוחות יותר למי שלא רוצה ללכת את כל הדרך. המקום נעשה פופולרי מאוד, ולכן בשיא העונה הוא עשוי להיות עמוס ומעט פחות קסום ממה שהתמונות מבטיחות. עדיין, אם אתם באזור, בהחלט כדאי לשלב אותו. הוא עובד הכי טוב כתחנה בדרך בין סרנדה (Sarandë) לג'ירוקסטרה (Gjirokastër), או כחלק מיום שמשלב טבע, חוף ואתר היסטורי. מי שרוצה לתכנן מראש יכול לבדוק כאן אפשרויות לסיורים יומיים בדרום אלבניה.

ג'ירוקסטרה (Gjirokastër): לא רק טיול יום מסרנדה (Sarandë)

ג'ירוקסטרה (Gjirokastër) היא אחת התחנות שלא כדאי למהר בהן. רבים מגיעים אליה כטיול יום מסרנדה (Sarandë), אבל מי שעושה זאת עלול להפסיד את הקסם האמיתי של העיר. זוהי עיר אבן הררית, עם רחובות תלולים, בתים מסורתיים, נוף עמק מרהיב, בזאר, בתי קפה ואווירה שמתחזקת דווקא בערב. טירת ג'ירוקסטרה (Gjirokastër Castle) היא נקודת השיא הברורה, אבל העיר עצמה היא חלק לא פחות חשוב מהחוויה. ההליכה בין בתי האבן, האור שנופל על ההרים והתחושה של מקום ששמר על צורה ייחודית הופכים אותה לאחת התחנות החזקות ביותר בטיול.

שני לילות בג'ירוקסטרה (Gjirokastër) הם בחירה מצוינת לרוב המטיילים. כך אפשר להגיע בלי לחץ, לעלות לטירה, לשוטט בבזאר, לאכול ארוחה טובה, ליהנות מהעיר בלילה, ולמחרת להמשיך למסלול הבא. יום אחד בלבד עלול להיות קצר מדי, במיוחד אם תלויים באוטובוסים שהשעות שלהם לא תמיד נוחות. גם מבחינת עלויות, ג'ירוקסטרה (Gjirokastër) יכולה להיות משתלמת יותר מאזורים חופיים בעונה, והתחושה בה אותנטית יותר. עבור מטיילים שרוצים להרגיש את אלבניה (Albania) מעבר לחוף, זו תחנת חובה כמעט.

הימרה (Himarë), דרמי (Dhërmi) ובורש (Borsh): למה לא כדאי להשאיר את כל החוף לסרנדה (Sarandë)

אחד הלקחים החשובים במסלול לאורך הריביירה האלבנית (Albanian Riviera) הוא שלא כדאי לרכז את כל זמן החוף רק בסרנדה (Sarandë). אזורים כמו הימרה (Himarë), דרמי (Dhërmi) ובורש (Borsh) מציעים חוויה שונה: כבישים יפים לאורך ההרים והים, עיירות קטנות יותר, חופים דרמטיים, נקודות תצפית וכפרים שמרגישים פחות עירוניים. הנסיעה עצמה באזור הזה היא חלק גדול מהחוויה, במיוחד כאשר עוברים דרך פיתולים, ירידות ועליות שמגלות את קו החוף בזוויות מרהיבות. מי שמסתפק רק בסרנדה (Sarandë) ובקסאמיל (Ksamil) מקבל תמונה חלקית מאוד של החוף האלבני.

אם מתכננים מחדש מסלול של חודש, הגיוני יותר לקחת חלק מהימים מסרנדה (Sarandë) ולהעביר אותם להימרה (Himarë) או לדרמי (Dhërmi). שבוע באזור הזה יכול להרגיש מאוזן יותר מחודש בעיר חוף אחת. מצד שני, חשוב לומר שהנהיגה בכבישי החוף אינה תמיד קלה. יש פיתולים, עליות, נהיגה מקומית פחות רגועה, ולעיתים נסיעות שיכולות לעייף מאוד את מי שסובל מבחילות. לכן רכב נותן חופש, אך גם דורש ביטחון ונוחות בנהיגה. אם אין רכב, צריך לבדוק טוב את זמני האוטובוסים ולא לבנות על גמישות מלאה.

בראט (Berat) ושקודרה (Shkodër): התחנות שחבל לפספס במסלול רחב יותר

גם אם הטיול מתמקד בדרום, כדאי לזכור שאלבניה (Albania) אינה רק חופים. בראט (Berat), המכונה עיר אלף החלונות, היא אחת הערים היפות במדינה, עם בתים עות'מאניים לבנים, טירה חיה, סמטאות אבן ונוף נהר. היא מתאימה לשניים או שלושה לילות למי שרוצה להרגיש את ההיסטוריה, האדריכלות והאירוח המקומי בלי למהר. שקודרה (Shkodër), בצפון המדינה, מתאימה למי שמתכנן להמשיך לאזורי טבע, לאגם, או לאלפים האלבניים. שתיהן מוסיפות למסלול עומק שלא מקבלים אם נשארים רק באזורי חוף.

היתרון של בראט (Berat) ושקודרה (Shkodër) הוא שהן מזכירות שהזהות של אלבניה (Albania) מגוונת הרבה יותר מהתמונות של קסאמיל (Ksamil). יש בה אדריכלות, דתות, הרים, קפה, אוכל, טירות, שווקים ואנשים שמתגאים מאוד במדינה שלהם. אם יש לכם שבוע בלבד, אין חובה להכניס את שתיהן. אם יש לכם שבועיים או יותר, כדאי מאוד לשלב לפחות אחת מהן. אם יש חודש, ויתור עליהן לטובת שהות ארוכה מדי במקום אחד עלול להיות פספוס אמיתי.

טירנה (Tirana): הבירה שהפתיעה לטובה

טירנה (Tirana), בירת אלבניה (Albania), יכולה להפתיע מטיילים שמגיעים אליה אחרי החופים. היא מודרנית יותר ממה שרבים מצפים, נוחה להליכה במרכז, מלאה בתי קפה, מסעדות, ברים, מוזיאונים, כיכרות, פארקים ומבנים חדשים. כיכר סקנדרבג (Skanderbeg Square), בונקארט 2 (Bunk'Art 2), פירמידת טירנה (Pyramid of Tirana), פאזארי אי רי (Pazari i Ri) ושכונת בלוקו (Blloku) יכולים למלא בקלות יומיים או שלושה. זו אינה עיר מושלמת או מלוטשת לגמרי, אבל היא מעניינת, חיה ומספרת הרבה על הדרך שבה המדינה מתקדמת.

שלושה לילות בטירנה (Tirana) יתאימו לרוב המטיילים. מי שאוהב ערים יכול להישאר גם יותר, אך למי שמגיע בעיקר בשביל טבע וחופים, זה זמן מספק כדי להבין את הבירה בלי להרגיש תקוע. אחד היתרונות הגדולים של טירנה (Tirana) הוא ההליכה: אם ישנים במיקום מרכזי, אפשר להגיע ברגל לרוב המקומות החשובים. בנוסף, ביחס לאזורי החוף בשיא העונה, אפשר למצוא בעיר תמורה טובה יותר בלינה ובאוכל, במיוחד אם לא בוחרים רק מסעדות תיירותיות. מי שמתכנן סיור עירוני או כרטיסים למוזיאונים יכול לבדוק כאן אפשרויות שמתאימות לביקור בטירנה.

כמה באמת עולה חודש באלבניה (Albania)?

כאשר מדברים על עלויות באלבניה (Albania travel costs), צריך להפריד בין עונה נמוכה לעונת הקיץ. בחודשי יולי ואוגוסט, במיוחד ליד הים, המחירים יכולים להיות גבוהים בהרבה ממה שמטיילים רואים בסרטונים או כתבות מחוץ לעונה. דירה לחודש בסרנדה (Sarandë) יכולה להיות יקרה יותר מהצפוי אם מזמינים לא הרבה זמן מראש, כיסאות חוף יכולים להצטבר להוצאה משמעותית, ומסעדות לאורך הטיילת או במתחמי חוף יכולות להרגיש קרובות יותר למחירי יעדים מוכרים ביוון (Greece) מאשר ליעד “זול במיוחד”. מצד שני, אטרקציות רבות עדיין סבירות מאוד, אוכל מקומי מחוץ לנקודות הכי תיירותיות יכול להיות משתלם, ואירוח בערים כמו ג'ירוקסטרה (Gjirokastër) עשוי להרגיש נעים וזול יותר.

דוגמה ריאלית לחודש במדינה יכולה להגיע לסכום של כ-4,995 דולר קנדי לזוג עבור 31 ימים בעונת השיא, כאשר כוללים לינה, אוכל, תחבורה, אטרקציות והוצאות קטנות. מתוך זה, הלינה הייתה החלק הכבד ביותר, במיוחד כאשר רוב הזמן הוקדש לסרנדה (Sarandë) בעונת הקיץ. האוכל גם הפך להוצאה משמעותית, משום שבאזור חוף הבילוי המרכזי בערב הוא לעיתים קרובות מסעדה, יין או משקה מול הטיילת. לעומת זאת, עלויות האטרקציות עצמן היו נמוכות יחסית: כניסות לאתרים כמו בוטרינט (Butrint), העין הכחולה (Blue Eye), בונקארט 2 (Bunk'Art 2), טירת ג'ירוקסטרה (Gjirokastër Castle) ומנהרות מלחמה לא היו החלק שהכביד על התקציב.

תחבורה באלבניה (Albania): אוטובוסים, קטנועים, רכב שכור והפער בין חופש למחיר

התחבורה היא אחד הנושאים החשובים ביותר בתכנון טיול באלבניה (Albania). אפשר לטייל בתחבורה ציבורית, אבל היא לא תמיד פשוטה, נוחה או שקופה כמו במדינות מערב אירופה. אוטובוסים קיימים בין יעדים מרכזיים, אך לעיתים קשה למצוא מידע מסודר, שעות יכולות להיות פחות גמישות, ובקיץ הנסיעה עלולה להיות חמה ולא נוחה. מצד שני, אוטובוסים יכולים לחסוך הרבה כסף ביחס לרכב שכור, במיוחד אם מתכננים מסלול פשוט יחסית בין סרנדה (Sarandë), ג'ירוקסטרה (Gjirokastër) וטירנה (Tirana).

קטנוע יכול להיות פתרון טוב לימים נקודתיים סביב סרנדה (Sarandë), קסאמיל (Ksamil) והעין הכחולה (Blue Eye), אך הוא מתאים רק למי שמרגיש בטוח בנהיגה דו-גלגלית. רכב שכור נותן את החופש הגדול ביותר, בעיקר לאורך הריביירה האלבנית (Albanian Riviera), אבל הוא עלול להיות יקר מאוד בעונת השיא. בנוסף, הנהיגה באלבניה יכולה להיות אינטנסיבית, עם כבישים מפותלים, עקיפות, נהגים חסרי סבלנות ותחושה כללית שצריך להיות ערני כל הזמן. לכן השאלה אינה רק “כמה עולה רכב”, אלא האם הוא מתאים לסגנון שלכם. למי שמעדיף נוחות ויכולת לעצור בכפרים, חופים ותצפיות, רכב יכול לשדרג את הטיול. למי שחושש מנהיגה, עדיף לבנות מסלול מצומצם יותר סביב תחבורה ציבורית וטיולים מאורגנים.

היתרונות הגדולים של אלבניה (Albania): אנשים, אוכל ונופים

למרות האתגרים, אלבניה (Albania) היא מדינה שקל להתחבר אליה. אחד הדברים הבולטים ביותר הוא היחס של המקומיים. בהרבה מקומות, במיוחד בקהילות קטנות יותר, מרגישים גאווה אמיתית במדינה ורצון לדעת אם המטיילים נהנים. יש משהו ישיר, חם ומעט נרגש באירוח האלבני, כאילו המדינה עדיין מתרגלת לכך שאנשים מגיעים אליה מרצון ומגלים בה עניין. זה מורגש במסעדות, בגסטהאוסים, בשיחות קצרות ובדרך שבה אנשים מספרים על המקום שלהם.

גם האוכל הוא יתרון גדול. המטבח האלבני משלב השפעות ים-תיכוניות, בלקניות, יווניות, טורקיות ואיטלקיות, אבל שומר על אופי מקומי. בסרנדה (Sarandë) ובקסאמיל (Ksamil) תמצאו דגים, פירות ים, סלטים, פסטות ומנות חוף. בג'ירוקסטרה (Gjirokastër) ובערים ההרריות האוכל מרגיש מסורתי יותר, עם תבשילים, מאפים, גבינות, בשר וירקות. מי שאוהב לאכול בחוץ ייהנה מאוד, אך כדאי לזכור שהוצאה יומית על מסעדות מצטברת מהר, במיוחד אם משלבים משקאות וחופים יקרים.

החסרונות שחשוב לדעת מראש

כדי לתכנן טיול טוב באלבניה (Albania), חשוב לדבר גם על החסרונות. הראשון הוא נושא הניקיון בחלק מהאזורים. יש מקומות שבהם רואים אשפה, בדלי סיגריות וחופים ציבוריים פחות מטופחים. המצב משתנה ממקום למקום, ויש גם אזורים נקיים ומושקעים, אבל מי שמגיע עם ציפייה לחופים מושלמים כמו בגלויות עלול להתאכזב בחלק מהנקודות. זו אחת הסיבות לכך שמטיילים רבים בוחרים לשלם על מתחמי חוף מסודרים יותר, גם אם הדבר מייקר את החופשה.

נושא נוסף הוא בעלי חיים משוטטים. בחלק מהערים והחופים אפשר לראות חתולים וכלבים רבים ברחובות. יש מקומיים שמאכילים אותם ומנסים לעזור, אך למטיילים רגישים לנושא זו יכולה להיות חוויה לא פשוטה. בנוסף, מחירי כיסאות החוף בעונת השיא יכולים להיות מרתיעים, במיוחד אם מתכננים חופשה ארוכה. כאשר זוג משלם שוב ושוב על שתי מיטות ושמשייה, ההוצאה הופכת לחלק משמעותי מהתקציב. לכן, מי שמזמין מלון חוף שמציע כיסאות כלולים במחיר עשוי לשלם יותר על הלינה אך לחסוך בהוצאות היומיות, וזה שיקול שכדאי לבדוק מראש.

איך הייתי מחלק מחדש חודש באלבניה (Albania)

אם מתכננים חודש באלבניה (Albania), חלוקה טובה יותר תהיה מפוזרת ולא מבוססת על מקום אחד בלבד. אפשר להתחיל בכמה ימים בטירנה (Tirana), להמשיך לשני לילות בבראט (Berat), שניים או שלושה לילות בג'ירוקסטרה (Gjirokastër), שבוע באזור סרנדה (Sarandë) וקסאמיל (Ksamil), כמה ימים בהימרה (Himarë) או דרמי (Dhërmi), ולהשאיר עוד כמה ימים לצפון או לשקודרה (Shkodër). מי שמגיע בעיקר בשביל חופים יכול להאריך בדרום, אבל עדיין עדיף לפצל בין כמה בסיסים במקום להישאר חודש שלם בעיר אחת.

במסלול קצר יותר של שבוע, הייתי מתמקד בדרום בלבד או בבירה והמרכז בלבד, ולא מנסה להספיק הכול. שבוע בדרום יכול לכלול את סרנדה (Sarandë), קסאמיל (Ksamil), בוטרינט (Butrint), העין הכחולה (Blue Eye) וג'ירוקסטרה (Gjirokastër). שבוע במרכז יכול לכלול את טירנה (Tirana), בראט (Berat) ואולי שקודרה (Shkodër). בעשרה ימים עד שבועיים אפשר כבר לחבר בין שני העולמות. המפתח הוא לא למדוד את אלבניה (Albania) רק לפי מרחקים במפה, אלא לפי זמן נסיעה אמיתי, תחבורה זמינה ועומס עונתי.

טבלת המלצות מסכמת לתכנון טיול באלבניה (Albania)

שם המקום מה מייחד אותו דירוג המלצה
סרנדה (Sarandë) בסיס נוח לדרום עם טיילת, מסעדות וגישה לטיולי יום, אך פחות מתאים לחודש שלם. ★★★★☆
קסאמיל (Ksamil) מים יפים מאוד וחופי טורקיז, אבל בקיץ עלול להיות צפוף ויקר יחסית. ★★★★☆
בוטרינט (Butrint) אתר עתיקות חשוב שמוסיף עומק תרבותי מצוין לחופשת החוף. ★★★★☆
העין הכחולה (Blue Eye) מעיין יפה ומצולם מאוד, מתאים לעצירה קצרה ולא כיום טיול מלא. ★★★☆☆
ג'ירוקסטרה (Gjirokastër) עיר אבן מרהיבה עם טירה, בזאר ואווירה היסטורית שמצדיקה לילה או שניים. ★★★★★
הימרה (Himarë) בסיס חוף רגוע יותר לאורך הריביירה, טוב למי שרוצה לפצל את השהות בדרום. ★★★★☆
דרמי (Dhërmi) חופים יפים ואווירה קיצית, אך המחירים והעומס משתנים מאוד לפי עונה. ★★★☆☆
בורש (Borsh) חוף ארוך ויפה שמתאים לעצירה בדרך, אך פחות מפותח מחלק מהיעדים המרכזיים. ★★★☆☆
בראט (Berat) עיר היסטורית מרשימה עם אדריכלות ייחודית וטירה חיה, שווה שני לילות לפחות. ★★★★★
שקודרה (Shkodër) שער צפוני טוב לטבע, אגם ותרבות מקומית, במיוחד במסלול ארוך יותר. ★★★★☆
טירנה (Tirana) בירה מפתיעה, מודרנית והליכה, עם היסטוריה, אוכל, קפה ומוזיאונים חשובים. ★★★★☆
קורפו (Corfu) שער נוח לדרום אלבניה דרך מעבורת, וגם תוספת יוונית נחמדה למסלול. ★★★☆☆

למי אלבניה (Albania) מתאימה באמת?

אלבניה (Albania) מתאימה למטיילים שמוכנים לקבל יעד בתהליך. היא לא תמיד מסודרת, לא תמיד נקייה, לא תמיד זולה כמו שמבטיחים, ולא תמיד קלה לתנועה בלי רכב. מצד שני, היא יפה, חמה, מגוונת, טעימה ומלאת הפתעות. מי שמגיע אליה עם ציפייה לאירופה מלוטשת עלול להתאכזב. מי שמגיע עם סקרנות, סבלנות וגמישות ימצא מדינה שמציעה חופים, הרים, ערים עתיקות, אוכל מצוין ואנשים גאים במדינה שלהם.

ההמלצה החשובה ביותר היא לא להזמין חודש שלם במקום אחד רק בגלל הנחת Airbnb. באלבניה (Albania), החוויה נמצאת בתנועה: יום בסרנדה (Sarandë), מים בקסאמיל (Ksamil), עתיקות בבוטרינט (Butrint), מעיין בהעין הכחולה (Blue Eye), ערב בג'ירוקסטרה (Gjirokastër), כביש חוף לכיוון הימרה (Himarë), כמה ימים בטירנה (Tirana), ואולי גם עצירה בבראט (Berat) או בשקודרה (Shkodër). כך המדינה נפתחת לאט, והטיול מרגיש עשיר יותר מאשר שהייה ארוכה מדי בטיילת אחת.

בסופו של דבר, אלבניה (Albania) יכולה להיות יעד מצוין למטיילים ישראלים, אבל כדאי לתכנן אותה בצורה ריאלית. בקיץ היא לא תמיד זולה, בחוף לא תמיד פשוט למצוא מקום חופשי בלי לשלם, ותחבורה ציבורית דורשת סבלנות. אך אם מחלקים נכון את הימים, בוחרים בסיסים מגוונים, שומרים מקום לגמישות ומתייחסים אל המדינה כאל יעד של חוויות ולא רק של חיסכון, מקבלים טיול עם הרבה מאוד ערך. מי שרוצה לשלב סיורים, חוויות וכרטיסים לאורך המסלול יכול לבדוק כאן אפשרויות שמתאימות לתכנון טיול באלבניה.

קישורי מיקום למקומות שהוזכרו במאמר

 

שתפו את הכתבה:

עוד כתבות

Destiny | דסטיני – כל היעדים בעולם במקום אחד | העולם מחכה. תתחיל לגלות אנו משתמשים בעוגיות כדי להבטיח את תפקוד האתר ולשפר את חוויית המשתמש. אפשר לבחור אילו סוגי עוגיות להפעיל.
בחירת עוגיות